Wykonanie
Sezon
truskawkowy już się powoli kończy, jednak u mnie można jeszcze spokojnie zakupić. Ceny wiadomo nie za niskie, na
przetwory nie opłaca się kupować ale na ciacha czy deserki jak najbardziej.
Póki mogę wykorzystuję je w słodkościach. Tak więc przedstawiam pyszne, puszyste budyniowe ciacho. Baaaardzo smaczne. Trochę przypomina babkę.Zrezygnowałam z polewy bo zanim bym ją zrobiła połowy placka już nie było, dlatego szybko porobiłam zdjęcia i pałaszowaliśmy. Chociaż jak widać jeden kawałek już został porwany przez mojego
męża :D Przepis z bloga Przepisy Aleksandry .
Składniki :
truskawki ( około 150 g , u mnie nieco więcej )1 szklanka
mąki pszennej2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukruskrobia kukurydziana albo ziemniaczana ( około 1/2 szklanki - patrz przepis )4 duże
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g ostudzonego roztopionego
masła1 , 5 łyżeczki esencji waniliowejszklanka
cukruMąkę z proszkiem przesiewamy. Do szklani wsypujemy budynie, pozostałą objętość szklanki uzupełniamy
mąką ziemniaczaną lub
skrobią kukurydzianą. Przesiewamy zawartość szklanki do
mąki.
Jaja ucieramy z
cukrem na puszystą, kremową masę. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach dodajemy
mąki, roztopione
masło i esencję. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wysmarowanej
masłem i posypaną
kaszą manną lub tak jak u mnie wyłożonej pergaminem.
Truskawki obtaczamy w
mące ziemniaczanej i układamy na wierzchu ciasta. Nie wciskamy w ciasto. Moje mało obtoczyłam w
mące bo opadły na dno.Pieczemy w temp. 180°C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)