Wykonanie

Babeczki dla fanów serialu ;-). Dość krwawe... Klasyczne ciasto babeczkowe nadziane
dżemem wiśniowym. Udekorowane
bitą śmietaną,
cukrowym ossstrym szkłem i frużeliną/konfiturą
wiśniową. Prezentują się niesamowicie!Składniki na 12 babeczek:160 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków165 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkaskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynykilka łyżek
dżemu wiśniowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać
skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, do połowy ich wysokości nałożyć ciasto, na nie wyłożyć pełną łyżeczkę
dżemu wiśniowego, przykryć
ciastem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Cukrowe szkło:1 szklanka
cukru50 ml
wodyCukier i
wodę umieścić w małym ganuszku. Włączyć palnik, zagotować, nie mieszając ani razu! Włożyć termometr cukierniczy i cały czas gotując na średnio - wyższej mocy palnika czekać do osiągnięcia na nim temperatury 150ºC (300ºF). Nie mieszać. Jest to tzw. 'hard crack stage' - łyżeczka
syropu cukrowego opuszczona do lodowatej
wody uformuje
nitki, które będą się łamały przy próbie wygięcia. Można również zauważyć, że
syrop będzie się zaczynał karmelizować - powoli nabierał koloru karmelu. Wtedy należy szybko przerwać gotowanie - cukrowa tafla powinna być jasna i przezroczysta.Płaską blaszkę wysmarować cieniutką warstwą
oleju. Karmel natychmiast wylać na blaszkę, rozprowadzić na grubość 2 - 3 mm. Pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu podważyć szpatułką, wyjąć taflę
cukrowego szkła i połamać na ostre kawałki.Ponadto:500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej4 łyżeczki
cukru pudrufrużelina lub
konfitura wiśniowaŚmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Babeczki udekorować
bitą śmietaną. Wbić
cukrowe szkło, polać
konfiturą lub frużeliną.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).