Wykonanie
Składniki na ciasto:400 g
mąki pszennej8 łyżek
wody1 łyżka
octu jabłkowego220 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę
Mąkę i
masło umieścić w misce, posiekać
łopatką, aż masa będzie przypominała okruchy
chleba. Wlać
wodę i
ocet. Zarobić ręką gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o średnicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok.Składniki na nadzienie:500 g
jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki300 g
truskawek mrożonych3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soliW garnku z grubym dnem umieścić pokrojone
jabłka i
truskawki (nie rozmrażać), posypać
cynamonem i zagotować, zmniejszyć ognień, dodać
cukier i
mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.Rozgrzać piekarnik do 200*C.Z lodówki wyjąć tortownicę ze
spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie
owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi.
ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu.Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie - gęstnieje po wystudzeniu).Smacznego!