Wykonanie
Mówiąc szczerze mój eksperymentPołączyłem kilka przepisów, dodałem coś nowego a oto efektnazwa robocza "Dwa
orzechy"Przepis składa się z 3ch, szybkich etapów1.
BISZKOPT Z
ORZECHÓW LASKOWYCHSkładniki:½ szklanki
cukru trzcinowego Dark Muscovado1
jajko (najlepiej 0 lub z chowu ekologicznego)¼ kostki stopionego
masła1/2 szklanki
mąki pszennej½ - ¾ szklanki mielonych
orzechów laskowych½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMała szczypta
sody½ szklanki mielonych
orzechów laskowych1,5 łyżki
śmietany 36%3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiUWAGA DLA LENIWYCH-
śmietankę i ekstrakt z
wanilii można zastąpić
waniliowym serkiem homogenizowanymW robocie kuchennym ubijamy
jajko z
cukrem na gładką, klarowną masę. Następnie dodajemy resztę składników (najpierw mokre i po chwili mieszania resztę składników suchych). Całość wyrabiamy do jednolitej, płynnej konsystencji, wlewamy do dowolnego, żaroodpornego naczynia o płaskim dnie tak aby grubość
biszkoptu nie przekraczała 1 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30min (wypieczenie sprawdzamy wykałaczką). Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.UWAGA! Można upiec kilka
biszkoptów w indywidualnych, mniejszych, okrągłych naczynkach, pomoże to przy późniejszym „montażu”. Trzeba wówczas pamiętać o skróceniu czasu pieczenia.2. KREM Z
ORZECHÓW WŁOSKICHSkładniki:Ok. 300g
orzechów włoskich1 łyżeczka
miodu o delikatnym, niedominującym smaku (ja użyłem rzepaku)1 łyżeczka stopionego, ostudzonego
masła½ łyżeczki
soliOrzechy wysypujemy na blachę piekarnika i podpiekamy przez ok. 10min w 150 stopniach. Po uprażeniu
orzechy wyjmujemy z pieca, studzimy i odkruszamy tyle łupin ile damy radę.Następnie wszystkie składniki przenosimy do blendera lub moździerza i blendujemy/ ucierany na przyjemna dla oka masę3.
BITA ŚMIETANA Z
BEZĄSkładniki:Opakowanie
śmietanki, kremówki2 garstki ulubionych bez
Śmietanę ubijamy i zaraz przed podaniem mieszamy z rozkruszonymi w rękach
bezami"Montaż ostateczny":Z
biszkoptu wykrawamy przy pomocy szklanki mniejsze, okrągłe kawałki (pomijamy ten krok jeśli
biszkopty piekliśmy w indywidualnych foremkach).Na każdym tak wykrojonym „biszkopciku” rozsmarowujemy krem z
orzechów włoskich.Całość wieńczymy ‘czapeczką’ z
bitej śmietany wymieszanej z pokruszonymi bezikami. Tak przygotowane
ciastko opruszamy startą na małych oczkach tarki
gorzką czekoladą (ja dałem 70%)Podajemy oczywiście z ulubioną
kawąSmacznego :)