Wykonanie

Jeszcze rok temu nie odważyłabym się na zmianę proporcji lub składników, piekąc cokolwiek. Dzisiaj modyfikuję przepisy, nawet tak uznanej, lubianej i bardzo popularnej wśród blogerek, Doroty, ze strony Moje Wypieki. Przepis pochodzi z jej książki, pod tym samym tytułem.Składniki na 45 sztuk:200 g pełnoziarnistej
mąki (użyłam
mąki zmieszanej z
trzech rodzajów: pszennej, orkiszowej i żytniej)115 g nutelli115 g miękkiego
masła170 g
cukru trzcinowego demerara100 g prażonych
ziaren słonecznika (w oryginale
orzechy laskowe)1
jajkopół łyżeczki
sody i
proszku do pieczeniałyżeczka pasty z
wanilii (opcjonalnie, ja użyłam)szczypta
soliPołączyłam suche składniki w jednej misce. W drugiej utarłam
masło z nutellą i pastą
waniliową na puszystą masę. Dodałam
jajko i dalej miksując dodawałam stopniowo suchą masę. Na końcu wsypałam
słonecznik i jeszcze chwilę mieszałam, do całkowitego połączenia składników. Lepiłam kulki wilekości
orzecha włoskiego i układałam na blasze w sporych odstępach.

Piekłam 11 minut w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika, bez termoobiegu.Wyszły chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Studziłam na blaszce, na której się piekły (około 5 minut). Po wyjęciu z piekarnika są zbyt miękkie, żeby od razu przenieść je na talerz.