Wykonanie
Cupcakes, które Pani Dorota zamieściła na blogu korzystając z przepisu Nigelli stały się naszymi ulubionymi. Bywały tygodnie, że robiłam je co drugi dzień :)Jednak wszystko ma swoje granice, i żeby nie poddać się rutynie zaczęłam ten przepis modyfikować.Na początku delikatnie - dodając do każdej babeczki mrożoną
wiśnię, następnie ingerowałam w składniki i ich proporcje. A to zmniejszyłam ilość
cukru, następnie
masła, zmieniłam
cukier na zwykły, bo muscovado znikał w szalonym tempie. Próbowałam też babeczki nadziewać gorzką
konfiturą z
pomarańczy przywiezioną z Sycylii - gorycz ze
skórki pomarańczowej podczas obróbki cieplnej gubiła się, ale
konfitura wystarczyła na 2 tury pieczeniowe, ponieważ opakowano ją w malutki słitaśny słoiczek ;)Wersja, którą zamieszczam poniżej jest tą najostatniejszą :) Wg lokalnych degustatorów: najsmaczniejszą z dotychczasowych :) ale podejrzewam, że wszystkim udzielił się już świąteczny nastrój, stąd też te głosy uwielbienia...Składniki na 12 babeczek:100 g miękkiego
masła60 g
cukru - kryształu2 duże
jajka125 g
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy espresso (proszku)60 g
mlecznej czekolady, roztopionej (klasyczna
mleczna Wedla)1 - 2 łyżki
kawy (dodaję taką z kawiarki, prawdziwą, nie rozpuszczalną)Nadzienie:
powidła śliwkowe - ok 1 łyżeczkę na 1 babeczkę - lub wg uznania.Tu prawie wszystko cytuję za
Panią Dorotą i Nigellą:Zmiksować
masło z
cukrem, dodać
jajka, znów zmiksować. Dorzucić
mąkę wymieszaną z
sodą i
proszkiem do pieczenia,
kakao,
kawę,
przyprawę do piernika,
cynamon. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli
wodnej lub mikrofali
czekoladę, zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki
kawy, wymieszać.Najpierw wyłożyć pierwszą porcję ciasta do każdej papilotki, następnie dodać
powidła śliwkowe i przykryć drugą częścią ciasta.Piec 18 minut, bez termoobiegu w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka (powinno wyjść około 12 niedużych muffinek)Tu znajduje się przepis oryginalny: http://www.mojewypieki.com/przepis/espresso-cupcakesMoje cupcakes wyszły dokładnie takie, jak Pani Doroty, więc zdjęcia nie zamieszczam!