Wykonanie
Podam skladniki na
Biszkopt na tortownice 26 cm i na forme prostokatna !!Skladniki :
Biszkopt okragly (Rozmiar Tortownicy (26 cm)).* 7
jajek* 3/4 szkl.
cukru* 1 czubata szkl.
maki pszennej* 2 lyzeczki
proszku do pieczeniaMozna dodac kilka kropel
aromatu do ciast np
waniliowego - ale to niejset konieczne.Forma Prostakatna (36m x 25cm x 6 ) to wymiary blaszki.* 10
jajek* 1 czubata szkl.
cukru* 1,5 szkl.
maki przennej* 2 czubate lyzeczki
proszku do pieczeniaJESLI CHCEMY CIEMNY
BISZKOPT NIE W ZALEZNOSCI OD ROZMIARU FORMY TO DODAJEMY 2 CZUBATE LYZKI
KAKAO .Sposób Przyzadzenia :Rozgrzac piekarnik do 200 stopni C ! Cala forme wysmarowac dno i boki formy
margaryna np.
Kasia i obsypac
maka .
Bialka oddzielic od zóltek i ubic na bardzo sztywna piane( Ubijac na najwyszych obrotach) , nastepnie dodac
cukier - ubic ,
potem, kolejno dodawac
zóltka -ubic az masa dobrze polaczy sie z
bialkami potem na najniszych obrotach dodawac
make polaczona z
proszkiem do pieczenia i na najniszych obrotach miksowac do uzyskania jednolitej masy . Tak godyowy
biszkopt przelac do wczesniej wysmarowanej formy i wstawic do piekarnika na 180 st. C i piec przez 30 min. Po wyciagnieciu z piekarnika odrazu przelozyc na podstawke na
biszkopt i pozostawic do ostygniecia . Gdy
Biszkopt bedzie zimny przekroic na 3 czesci .