Wykonanie
By MagicPot, 27 lutego 2015Ciasto
biszkoptowe zna każdy i prawie każdy je lubi lub uwielbia. Zwykłe lub tradycyjny przepis na ciasto
biszkoptowe urozmaiciłam dodając
kakao – dzięki temu uzyskałam ciasto
biszkoptowe waniliowo-
kakaowe, dwukolorowe i dwu smakowe ciasto. Podany przepis wystarcza pod brytfankę o wymiarach ok.12 cm na 24 cm – czyli jeden wieczór z moimi chłopakamiPamiętajcie że od
jajek zależy jakość ciasta i kiedyś były tylko jaka klasy 1 lub 0, tak więc warto zaopatrzyć się w dobre jakościowo
jajka i
oleju roślinnego do pieczenia (nie do smażenia, nie może to też być
olej z pestek
winogron lub inny tego typu, wystarczy zwykły
olej roślinny).4
jajka,150 g
cukru,125 ml
oleju roślinnego do pieczenia,150 g
mąki pszennej najlepiej przeznaczonej do ciast
biszkoptowych,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżka
kakaaSposób przygotowania: Ciasto
biszkoptoweZanim przystąpicie do miksowania należy przygotować odmierzone wszystkie składniki – ja nawet ustawiam je w kolejności dokładania do miksowania. Zawsze także przesiewam
mąkę od razu z
proszkiem do pieczenia.Oddzielamy
białka jajek od
żółtek i ubijamy je na sztywna pianę i dalej miksując dodajemy pojedynczo
żółtka.Nie przerywając miksowania dodajemy oddzielnie
cukier,
olej a na końcu
mąkę wymieszaną i przesianą z
proszkiem do pieczenia.Do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy połowę przygotowanego ciasta a do drugiej połowy dodajemy
kakao i miksujemy na niskich obrotach.Przelewamy drugą połowę ciasta do białej części i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu zawsze posypuję
cukrem pudrem, czasem ubijam także świeżą
bitą śmietanę i nią ozdabiam talerz z
ciastem biszkoptowym.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: