Wykonanie
Składniki na przygotowanie 12 brownies o wymiarach 7x7 cm140g
masła350g gorzkiej lub
mlecznej czekolady120g
cukru4jajka2 łyżki
kakao50g
skrobii kukurydzianejszczypta
soliekstrakt
waniliowy100g
migdałów lub 100g pestek z dyni lub dowolnych ulubionych
orzechów (można pominąć)Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Przygotować formę z foli aluminiowej o wymiarach 21x28 cm. Ja zrobiłam to z podwójnie złożonej foli aby forma była mocniejsza. Formę postawić na plaskiej blaszce do pieczenia.Jeśli używamy
migdały lub
pestki z dyni należy je najpierw podprażyć na patelni, uważająć by się nie przypaliły. Do pestek z dyni polecam dodać odrobinę
oleju roślinnego. Ja do swoich dodaję szczyptę
soli (wówczas pomiją dodawanie
soli do brownies) oraz odrobinę
płatków chili dla wzmocnienia smaku brownies.W rondelku rozpuścić
masło razem z
czekoladą na małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu zdjąć z ognia, dodać szczyptę
soli i
cukier, dokładnie wymieszać. Do mieszania wystarczy użyć rózgę. Następnie kolejno dodawć
jajka, nadal mieszająć. Dodać
skrobię,
kakao,
wanilię. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Pod koniec jeśli mamy ochotę dodajemy
orzechy.Pieczemy około 30 minut. Należy uważać aby nie piec za długo, aby brownies były nadal wilgotne.Po wystudzeniu kroimy na kawałki. Ja swoje brownies podzieliłam na 12 kawałków o rozmiarach 7x7cm. Idealny deser do
kawy :)Smacznego :)