Wykonanie
Zapewne większość z Was poczyniła noworoczne postanowienia, podejrzewam, że wśród nich znalazła się rezygnacja ze
słodyczy. Ja jestem tego zdania, że nasz organizm nie lubi terapii szokowych i trzeba malutkimi kroczkami zmierzać do celu :) Dlatego jeśli macie ochotę np. na
białą czekoladę, proponuję przygotować własną wg poniższego przepisu, na pewno jest zdrowsza od tej ze sklepowej półki :)

Składniki:

75 g
masła kakaowego50 g
cukru pudru20 g
mleka migdałowego w proszku (lub innego roślinnego).
Mleko warto wcześniej zmielić za pomocą blendera lub młynka do
kawy, dzięki
czemu uzyskamy gładką konsystencję
czekolady.pół łyżeczki ekstraktu
waniliowegoszczypta
solipół łyżeczki spiruliny w proszkuulubione dodatki, np.
suszone owoce,
orzechy (opcjonalnie)Przygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuścić
masło kakaowe, następnie dodać przesiany
cukier puder,
mleko migdałowe i mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt i szczyptę
soli. Na koniec delikatnie (niezbyt dokładnie) wmieszać spirulinę. Gotową masę przelać do foremki silikonowej wypełnionej ulubionymi dodatkami (u mnie
jagody goji). Pozostawić do stężenia w temp. pokojowej na ok. 30 min., a później przenieść do lodówki i pozostawić na kolejne 30 min.Na tym etapie zakończyłam produkcję swojej
czekolady, ale jeśli chcecie uzyskać
czekoladę idealną, tzn. bez wyczuwalnej na podniebieniu "piaskowej" tekstury, to trzeba ją poddać procesowi temperowania, tzn. najpierw
czekoladę trzeba podgrzać do temp. 49 ° C, co jakiś czas ją mieszając, następnie schłodzić do temp. 26 ° C, a na koniec znów podgrzać do temp. 31 ° C. Ostatni etap to rozlanie do foremek i pozostawienie do stężenia w temp. pokojowej na noc.Podczas procesu temperowania istotne jest kontrolowanie temperatury za pomocą dobrego termometru spożywczego, ponieważ jeśli temp.
czekolady przekroczy podane powyżej wartości cały proces temperowania trzeba powtórzyć od nowa. Właśnie dlatego darowałam sobie teraz temperowanie
czekolady, przez co nie jest ona jedwabiście gładka, ale zupełnie mi to nie przeszkadza :)