Wykonanie
SkładnikiCiasto: 4
żółtka, 2/3 szklanki
cukru pudru,
cukier waniliowy, 1 i ½ szklanki
mąki pszennej, 3 łyżki
mąki ziemniaczanej, 3 czubate łyżki
masła, 5 łyżek
mleka, 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia, 75 dag czerwonych
porzeczekBeza: 4
białka, szczypta
soli, 2 łyżki
soku z cytryny, 1 czubata szklanka
cukru kryształuSposób przygotowania
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dosypywać obydwa rodzaje
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dolać stopione
masło (ostudzone). Na końcu dolać
mleko i jeszcze raz zmiksować. Ciasto włożyć do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 15 minut. Schłodzone
białka wymieszać z
sokiem z cytryny i
solą, ubić na sztywno. Nadal miksując stopniowo wsypywać
cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista wymieszać ją z umytymi i osuszonymi
owocami. Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim masę
porzeczkową. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 20 min., aż
beza się zarumieni.