ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe, czyli porzeczkowa eksplozja

Ciasto porzeczkowe, czyli porzeczkowa eksplozja

nazwa

Wykonanie

Ciacho ciachem. Mama je pokochała, gdyż uwielbia kwaśne rzeczy, tata je polubił za słodkość.
Słodkość ciasto przełamana kwaskowatym smakiem porzeczek.
Ciasto można zrobić z każdymi innymi owocami w sumie, porzeczki czarne, czerwone, białe, jagody, czereśnie, wiśnie, agrest czy co tylko lubicie. :)
Przepis na dużą blachę (25cm na 35cm):
Ciasto:
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag porzeczek na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
Masło stopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać masło. Na końcu dolać mleko i jeszcze raz zmieszać.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy - ręce zmoczyć to łatwiej się ciasto rozprowadzi..
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 15 minut.
Schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i solą, ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo wsypywać cukier.
Gdy piana będzie gęsta wymieszać ją z umytymi i osuszonymi porzeczkami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę porzeczkową.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20-25 minut aż beza się zarumieni.
Źródło:http://fiveer-nourriture.blogspot.com/2013/07/porzeczkowa-eksplozja-czyli-ciasto.html