Wykonanie
Ciacho ciachem. Mama je pokochała, gdyż uwielbia kwaśne rzeczy, tata je polubił za słodkość.Słodkość ciasto przełamana kwaskowatym smakiem
porzeczek.Ciasto można zrobić z każdymi innymi
owocami w
sumie,
porzeczki czarne, czerwone, białe,
jagody,
czereśnie,
wiśnie,
agrest czy co tylko lubicie. :)
Przepis na dużą blachę (25cm na 35cm):Ciasto:- 3
żółtka- 2/3 szklanki
cukru- 1
cukier wanilinowy- 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 czubate łyżki
masła- 5 łyżek
mleka- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 50 dag
porzeczek na
bezę:- 3
białka- szczypta
soli- 1-2 łyżki
soku z cytryny- 1 szklanka
cukruMasło stopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dodać
masło. Na końcu dolać
mleko i jeszcze raz zmieszać.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy - ręce zmoczyć to łatwiej się ciasto rozprowadzi..
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 15 minut.
Schłodzone
białka wymieszać z
sokiem z cytryny i
solą, ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo wsypywać
cukier.
Gdy piana będzie gęsta wymieszać ją z umytymi i osuszonymi
porzeczkami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę
porzeczkową.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20-25 minut aż
beza się zarumieni.