ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bezą i czerwoną porzeczką

Ciasto z bezą i czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Macie jeszcze czerwoną porzeczkę? Jeśli nie to koniecznie zachowajcie ten przepis na przyszły sezon. Chociaż myślę, że można go również zrobić na jesieni, w wersji ze świeżą żurawiną. Ciasto jest genialne bo jest to połączenie kwaśnych owoców ze słodyczą bezy i kruchego ciasta.
Źródło
Składniki:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżki masła
Składniki na bezę:
3 białka
3/4 szklanki cukru
750 g czerwonej porzeczki
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Porzeczki umyć i osuszyć. Masło roztopić, dodać mleko i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z mlekiem i zmiksować. Foremkę 22/26 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 min. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie szklista dodać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i rozsmarować na nim bezę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/08/Ciasto-z-beza-i-czerwona-porzeczka.html