Wykonanie
Sernik na TLUSTYCH SERKACH HOMOGENIZOWANYCH o scislej, kremowej konsystencji i cudownym
waniliowym smaku, rozplywa sie w ustach. Upieklam go pierwszy raz na swieta i od tej
pory jest to absolutnie nasz sernik nr 1. Namawiam szczerze do wyprobowania przepisu szczegolnie tych, ktorzy nie maja dostepu do polskiego
twarogu, ale nie tylko. Jestem pewna, ze sie nie zawiedziecie. I jeszcze wazna uwaga:
serki musza byc tluste (40%)!200 g
maki250 g
cukruszczypta
soli2
cukry waniliowe5 jaj (M)200 g
masla200 g
suszonych moreliok. 5 lyzek
soku jablkowego1 kg
serka homogen.
smietankowego (40% tl.)1
budyn waniliowy (proszek)
cukier puder do posypaniaWykonanie:1. Z
maki, 100 g
cukru,
soli, 1
cukru waniliowego, 1
jajka i 100 g
masla zagniesc ciasto. Wylozyc nim dno i boki tortownicy o srednicy 26 cm, Wlozyc na pol godziny do lodowki.2.
Morele pokroic w kostke, przelozyc do
malego garnuszka, zalac
sokiem jablkowym, odstawic na 10 min. Po tym czasie doprowadzic do wrzenia, gotowac 1-2 min. Odcedzic. Odstawic do wystudzenia.3. 100 g
masla,
cukier waniliowy i 150 g
cukru utrzec na puszysta mase, stopniowo dodawac
jajka caly czas ucierajac. Dodac
twarozek, krotko zmiksowac. Dodac
budyn, zmiksowac. Dodac wystudzone
morele, wymieszac szpatulka. Mase wylozyc na schlodzony
spod, wyrownac. Wstawic do nagrzanego do 175°C piekarnika, piec ok.65 min. Po wystudzeniu posypac
cukrem pudrem.