Wykonanie
Jeszcze jedna propozycja do
Waniliowego Weekendu :)

Na ok. 30 sztuk150 g
masla50 g
cukru pudru1 lyzeczka
cukru waniliowego+ kilka kropel
aromatu waniliowego50 g kwasnej
smietanyszczypta
soli275 g
maki1
bialko jajka100 g
cukru perlistego
Maslo utrzec z
sola,
cukrem waniliowym, aromatem i
cukrem pudrem na puszysta mase. Dodac
smietane i dalej ucierac, az sie "
wrobi". Nastepnie dodac
make i zagniesc ciasto. Ciasto zawinac w kule, owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 1 godzine. Na omoczonym blacie rozwalkowac na grubosc 3 mm. Radelkiem wykrawac
ciastka. Smarowac
bialkiem i posypywac
cukrem perlistym, ukladac na blachach wylozonych papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem- 160 °C) na zloty kolor ok. 10 minut.

Przepis z ksiazki: "Geschenke au der Küche" nr 13/2013 wyd. Meine Familie und Ich