To ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Składniki:Ciasto:9 białek1,5 szklanki cukru pudru1,5 szklanki suchego maku1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowychMasa:1,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru2 cukrywaniliowePowyższe składniki gotujemy.Do 0,5 szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i to wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła.Przygotowanie ciasta:Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.Na ciasto nakładamy masę.3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową.Smacznego!