ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto rabarbarowe z bezą

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
1 3/4 szklanki maki
2 lyżki cukru pudru
1/2 kostki masla
Nadzienie:
1 1/2 szklanki cukru (zmniejszyłam cukier do 1/2 szklanki i było ok)
1/4 szklanki mąki
szczypta soli
6 żołtek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Makę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą sie drobne grudki. Wsypać tę mieszankę na blachę 33x23cm i dobrze wcisnać w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać makę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzine. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/05/Ciasto-rabarbarowe-z-beza.html