Wykonanie
Ciasto:1 3/4 szklanki
maki2 lyżki
cukru pudru1/2 kostki
maslaNadzienie:1 1/2 szklanki
cukru (zmniejszyłam
cukier do 1/2 szklanki i było ok)1/4 szklanki
mąkiszczypta
soli6
żołtek1 szklanka slodkiej
smietanki4 szlanki
rabarbaru, pokrojonego w plasterki1 szklanka
truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:6 bialek1/2 szklanki
cukruRozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Makę wymieszać z
cukrem pudrem i posiekać z
masłem aż utworzą sie drobne grudki. Wsypać tę mieszankę na blachę 33x23cm i dobrze wcisnać w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.W dużej misce wymieszać
makę,
cukier i
sól.
Żółtka rozbełtać i wymieszać ze
śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać
rabarbar, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzine.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier, wyłożyć
bezę na upieczone ciasto i piec az
beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.Smacznego:)