Wykonanie
Składniki:½ szklanki mielonych
migdałów (albo
mąki migdałowej) 45g½ szklanki
mąki z
amarantusa 60g (możesz ją kupić np. tutaj)½ szklanki
amarantusa ekspandowanego 10g40g
masła75 g gęstego
jogurtu naturalnego (pół małego kubeczka)2 duże
jabłka (albo 4 małe)½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
cynamonu3 łyżki stołowe
ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)1
białko jajkaSposób przygotowania:
Migdały,
mąkę amarantusową i
amarantus zmieszać z 1 łyżką
ksylitolu (albo 2 jeśli lubicie słodsze), pokrojonym na drobne kawałki zimnym
masłem i
jogurtem i zagnieść ciasto. Powinno ono być wilgotne ale w miarę sypkie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wgniatamy ok. 2/3 ciasta na spód i ok. 1 cm krawędź i wkładamy do lodówki na godzinę. Resztę ciasta wysypujemy na talerzyk i też wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy mus z
jabłek: obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę
ksylitolu i podrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i większość odparują. Trzeba je dość często mieszać żeby się nie przypaliły. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.Z
białka,
cynamonu i szczypty
cynamonu ubijamy pianę.
Jabłka wykładamy na wcześniej przygotowany spód zostawiając po bokach ok. pół centymetra wolnego miejsca. Na
jabłka delikatnie wykładamy pianę i posypujemy kruszonką starając się wsypać ją też w wolne miejsce na obrzeżach. Pieczemy ok. 30-35 minut i gotowe.