Wykonanie
Składniki:CIASTO12,5 dag miękkiego
masła12,5 dag
brązowego cukru2 duże
jajka12,5 dag
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (miałkiej)5 dag
czekolady deserowej1 łyżka
mlekaPOLEWA10 dag
czekolady deserowej1,7 dag
masła2/3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejbiała czekolada do dekoracjiMiękkie
masło i
cukier utrzeć (zmiksować mikserem na najwyższych obrotach) do białości. Dodać
jajka i zmiksować. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i
proszkiem do pieczenia,
kakao i
kawę. Całość wymieszać łyżką, a
potem zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do masy i wymieszać (zmiksować do połączenia się składników). Na koniec dodać
mleko i ponownie zmiksować.Ciasto przełożyć łyżeczką do papierowych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 25 minut ( max 30 minut) . Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, polać
polewą czekoladową.