ßßß
Wielbię wszystko co z czekoladą i wszystko co z kawą. To ciasto łączy moje ulubione smaki. Podpatrzone wieki temu na Moich wypiekach, poddane lekkiej modyfikacji, robi się właściwie samo ;-). Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych składników. No i jest jogurtowe! Ja upiekłam dość dużą blaszkę, ale jeśli wolicie mniejszą porcję, zachęcam do skorzystania z przeliczarki foremek, do której link znajduje się w blogu. To bardzo praktyczny gadżet. Pokazuje jak można żonglować rozmiarami blach i tortownic, by otrzymać satysfakcjonującą nas ilość ciasta. Poza tym, czasem jest tak, że w przepisie podane są proporcje na prostokątną blachę, a my mamy w domu same okrągłe tortownice i zastanawiamy się, której powinnyśmy użyć, by otrzymać ciacho takiej samej wysokości jak na zdjęciu. W takim przypadku przeliczarka foremek również okazuje się szalenie pomocna. Korzystałam z niej wielokrotnie, więc z czystym sumieniem mogę i Wam polecić.
Składniki na formę 34x25cm:Ciasto:440g mąki pszennej250g brązowego cukru120 g masła4 duże jaja1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej8 łyżek kakao2 szklanki gęstego jogurtu naturalnegoPolewa:100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej3 łyżki wrzątkuWykonanie:Ciasto:Wszystkie podane składniki (będące w temperaturze pokojowej!) umieszczamy w misie miksera i najzwyczajniej w świecie, mieszamy na gładką masę. Po kilku minutach ucierania ciasto powinno być gotowe.Wówczas wykładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy.Pieczemy 50-60 minut w temp. 180C.PolewaGdy nasze ciasto siedzi w piekarniku, przygotowujemy czekoladową polewę. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wrzątku, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą smarujemy wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta.
Życzę Wam Smacznego! :-)