Wykonanie
1 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki orkiszowej0,5 szklanki mielonych
orzechów laskowych250 g puree z dyni*250 g
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka starta
pomarańczy3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g domowych
powideł śliwkowychpolewa czekoladowa *
Masło rozpuścić z
cukrem w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Dodać puree z dyni i
żółtka.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi
orzechami,
proszkiem do pieczenia i połączyć z masą, dodając suche składniki partiami do mokrych. Na koniec ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec około 40/50minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.Po upieczeniu przekroić na dwie części, przełożyć powidłami, polać polewą.* Puree z dyni:
dynię pokroić na kawałki, wyjąć pestki, układać na blasze skórą do dołu, wstawić na około 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Miąższ zmiksować na gładkie puree, odstawić do ostygnięcia.*
Polewa czekoladowa: 100 gram
masła, 0,5 szklanki
cukru, 3łyżki
kakao, 0,5 łyżeczki
kardamonu, 0,25 szklanki wrzątku.
Kakao wymieszać z wrzątkiem, tak aby nie było grudek. Dodać
cukier,
masło i
kardamon, zagotować. Przestudzoną polewą oblać ciasto.