Wykonanie
Ciasto:320g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruWysypać na stolnicę. W górce z
mąki zrobić "gniazdko" .3
żółtkaŻółtka włożyć do gniazdka i przyprawić szczyptą
soli.1 łyżka esencji waniliowejDodać do
żółtek.200g zimnego
masła (pokrojonego w drobną kostkę)Poukładać dookoła gniazdka. Wszystkie składniki kroić nożem, aż się z grubsza połączą (trzeba robić to jak najszybciej, gdyż kruchość
spodu zależy od zimnego
masła). Jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę, odłożyć nóż i ciasto ugniatać rękoma (palcami rozcierając grudki tłuszczu), trzeba to robić dość szybko, by
masło było jak najzimniejsze. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu wyjąć masę i wpierw lekko rozgnieść je pięściami, a następnie rozwałkować je (ciasto będzie dość twarde i należy robić to przez folię). Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć spód blaszki. Ciasto podziurawić widelcem. Piec w 190 stopniach przez 20 min, aż będzie złoty.Masa karmelowa:20 łyżek
cukruPotrzebne będą 2 garnki (dla osób, które mają pierwszy raz do czynienia z karmelem). Do garnków wsypać po 10 łyżek
cukru. Na bardzo małym ogniu skarmelizować
cukier.garść
orzechów włoskich1,5 garści
migdałów2 garści
orzechów nerkowca1 szkl.
śmietany 30%Orzechy pokroić (nie za drobno) i podsmażyć na patelni (nie za długo, bo będą gorzkie). Karmel zdjąć z palnika i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) po troszku dolewać
śmietany kremówki (pierwsza tura
śmietany to dosłownie kilka kropel, szybko wymieszać, by nie powstały grudki, kolejna tura troszkę więcej
śmietany - ciągle mieszając!, to bardzo ważne - i ostatnia tura. Na jeden rondelek przypada pół szkl.
śmietany w 3 porcjach. Do karmelu dodajemy szczyptę
soli i studzimy (podczas stygnięcia masa trochę stężeje).Na ostygnięte ciasto wylewamy karmel (nie może być ciepły). Wierzch posypać prażonymi
orzechami.Gotowe i smacznego