ßßß Cookit - przepis na Mazurek florentynka

Mazurek florentynka

nazwa

Wykonanie

sobota, 12 Marzec 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Długo szukałam jakiegoś przepisu na mazurka innego niż wszystkie. Przypadkiem trafiłam na blog Kornika i znalazłam przepis, który zainspirował mnie do tegorocznego mazurka.
Z podanych składników wychodzi duża porcja ciasta, więc podwoiłam podaną ilość składników na polewę. Jeśli ktoś woli mniej słodko – proszę zrobić polewę z połowy porcji.
Smacznego
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła
6 łyżek cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na polewę:
12 łyżek mleka
200 g masła
300 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów i innych
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, dodając na końcu sok z cytryny. Z gotowego ciasta formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce. Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem. Odkładamy 1/5 część ciasta, resztę wałkujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta formujemy w wałeczki i formujemy rant ciasta, żeby masa po rozsmarowaniu nie wypłynęła. Smarujemy brzeg ciasta pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewa: mleko podgrzewamy razem z masłem. Dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając cały czas. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach rozprowadzamy masę na cieście. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/mazurek-florentynka