Wykonanie
sobota, 12 Marzec 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Długo szukałam jakiegoś przepisu na mazurka innego niż wszystkie. Przypadkiem trafiłam na blog Kornika i znalazłam przepis, który zainspirował mnie do tegorocznego mazurka.Z podanych składników wychodzi duża porcja ciasta, więc podwoiłam podaną ilość składników na polewę. Jeśli ktoś woli mniej słodko – proszę zrobić polewę z połowy porcji.Smacznego

Składniki na ciasto:500 g
mąki pszennej250 g
masła6 łyżek
cukru2
żółtka3 łyżki
śmietanysok z 1/2
cytrynyszczypta
soli2 łyżki
cukru waniliowegoSkładniki na polewę:12 łyżek
mleka200 g
masła300 g
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowego1,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskich, laskowych,
nerkowców,
migdałów i innychSkładniki na ciasto szybko zagniatamy, dodając na końcu
sok z cytryny. Z gotowego ciasta formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce. Dużą prostokątną blachę smarujemy
masłem. Odkładamy 1/5 część ciasta, resztę wałkujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta formujemy w wałeczki i formujemy rant ciasta, żeby masa po rozsmarowaniu nie wypłynęła. Smarujemy brzeg ciasta pozostałym
białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.Polewa:
mleko podgrzewamy razem z
masłem. Dodajemy
cukier i podgrzewamy mieszając cały czas. Dodajemy
orzechy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach rozprowadzamy masę na cieście. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.