ßßß
Składniki na ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła6 łyżek cukru2 żółtka3 łyżki śmietanysok z 1/2 cytrynyszczypta soli2 łyżki cukru waniliowegoSkładniki na polewę:12 łyżek mleka200 g masła300 g cukru pudru3 łyżki cukru waniliowego1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów i innychSkładniki na ciasto szybko zagniatamy, dodając na końcu sok z cytryny. Z gotowego ciasta formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce. Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem. Odkładamy 1/5 część ciasta, resztę wałkujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta formujemy w wałeczki i formujemy rant ciasta, żeby masa po rozsmarowaniu nie wypłynęła. Smarujemy brzeg ciasta pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.Polewa: mleko podgrzewamy razem z masłem. Dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając cały czas. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach rozprowadzamy masę na cieście. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.