Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak lokalnie":1 pierś z
kaczki (ze skórką)Marynata i pierś:1 szkl.
pitnego mioduszczypta
anyżu (zmielonego)kilka
goździków(do
miodu i
kaczki pasują
korzenne przyprawy, więc można bawić się nimi i je łączyć)
Wywar zagotować, by zgęstniał. W międzyczasie ponacinać skórę z piersi w kratkę (by ładnie się usmażyła). Pierś natrzeć z obydwu stron
solą oraz różowym
pieprzem.Pierś zalać marynatą (może być gorąca, bo i tak później będzie się smażyć i może z zewnątrz się ściąć).
Sałatka:1,5 szkl.
makaronu (polecam małe muszelki)
Makaron ugotować na al dente. Przestudzić (najlepiej przygotować go wcześniej). Wsypać do miski.3 małe kiszone
pomidory (można zastąpić świeżymi)kilka (4-5, zależy od wielkości) kiszonych rydzów (można zastąpić innymi
kiszonymi grzybami, ale nie każde będą pasować!)
Pomidory i
grzyby pokroić tak, by były podobne wielkością do
makaronu i dodać do miski.ząbek
czosnku (lub więcej)
Czosnek drobno pokroić i dodać do
makaronu.1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznegokilka listków
bazylii (3-4)
pieprz (nie żałować)
sól (tylko troszeczkę)
Bazylię pokroić w paseczki. Dodać do sałatki z pozostałymi składnikami i wymieszać.Pierś z
kaczki kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu (najlepiej bez tłuszczu, ale jeśli jest potrzeba, można dodać
masła), uwaga, będzie się szybko przypiekać i trzeba ją obracać. Pierś ma być troszeczkę surowa, więc smażymy do tego momentu, kiedy boki piersi będą ciemnoczerwone.1
jabłkoDobrym uzupełnieniem
kaczki są
owoce (a zwłaszcza
jabłko). Kroimy je na cienki plasterki. Ściągamy pierś z patelni, by "odpoczęła" i na tym tłuszczu ze skóry smażymy
jabłka z pozostałą marynatą z
kaczki.sok z połówki
cytrynySkrapiamy nim
jabłka.
Owoce smażymy tak długo, by zachowały swoją chrupkość. Gdy będą gotowe, poukładać je na spód talerza. Pierś pokroić na plasterki i poukładać na
jabłka, a na środek nałożyć sałatki.Smacznego :)