ßßß

Przygotowanie:Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę-przekładamy do miseczki. Oliwę mieszamy z miodem solą i pieprzem-nacieramy mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. a najlepiej na całą noc.Zamarynowane mięso wyjmujemy , smarujemy jedną łyżką żurawiny, większość kładziemy na środkiem między jednym a drugim płatem piersi.1/2 jabłka kroimy w plastry , drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś. ( w trakcie pieczenia się otworzy )Wierzch mięsa smarujemy kolejną łyżka żurawiny , po bokach układamy pokrojone w ćwiartki jabłkoPieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem. grzanie góra- dół.Co jakiś czas podlewamy mięso sosem. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry które polewamy wytworzonym sosem , podajemy z upieczonym razem jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.Smacznego