Wykonanie
Składniki:1 podwójna pierś z
kaczki ( u mnie wycięta z całej
kaczki o wadzę ponad 2 kg)2 łyżki całej
żurawiny1 średnie
jabłko1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek ( u mnie z dodatkiem
bazylii)
sól ,
pieprz

Przygotowanie:Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę-przekładamy do miseczki.
Oliwę mieszamy z
miodem solą i
pieprzem-nacieramy
mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. a najlepiej na całą noc.Zamarynowane
mięso wyjmujemy , smarujemy jedną łyżką
żurawiny, większość kładziemy na środkiem
między jednym a drugim płatem piersi.1/2
jabłka kroimy w plastry , drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś. ( w trakcie pieczenia się otworzy )Wierzch
mięsa smarujemy kolejną łyżka
żurawiny , po bokach układamy pokrojone w ćwiartki
jabłkoPieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem. grzanie góra- dół.Co jakiś czas podlewamy
mięso sosem. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry które polewamy wytworzonym sosem , podajemy z upieczonym razem
jabłkiem i pieczonymi
ziemniakami.Smacznego