Wykonanie
Witam! Mam dla Was przepis na pyszny, lekki sernik, który od dawna króluje na moim
stole. Jest idealny na każdą okazję, a do tego łatwy do zrobienia! ;)Ja go piekę zawsze w szklanej, dużej blaszce .Spód:3/4 kostki
margaryny5
żółtek(to najpierw zagnieść)3/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennej6 płaskich łyżeczek
proszku do pieczeniaWszystko zagnieść, wykleić na blaszkę, nakłuć widelcem.
Ser:1 kg
twarogu sernikowego (
śmietankowego)5
jajek ( najlepiej dać 3
jaja w całości + 2
żółtka, a
białka zostawić do pianki)11 łyżek
cukru +
cukier wanilinowy3/4 szklanki
mlekapół szklanki
olejusok z cytryny i skórka starta na drobnych oczkach tarłaSkładniki wymieszać przez chwilę mixerem (
ser będzie bardzo rzadki) i wylać na blaszkę. Wstawić na 35 min do piekarnika (180 stopni, termoobieg).Gdy czas pieczenia będzie dobiegał końca ubić 7
białek, które pozostało, dodać 1 i 1/4 szklanki
cukru.Wyciągnąć ciasto, polać pianką i włożyć z powrotem do piekarnika, na 45 minut (150 stopni, termoobieg).Gotowe! Smacznego! ;)(zdjęcie robione telefonem, więc jakość zdjęcia nie jest zbyt dobra, no ale tak to wygląda ;] )