Wykonanie
Co roku na każde Święta piekę sernik - za każdym razem z innego przepisu. Ten przepis jest akurat od mojej teściowej, ale lekko go zmodyfikowałam. To naprawdę pyszny wilgotny sernik z
kokosową pierzynką na wierzchu. Polecam.

Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej100 g
margaryny1
jajko7 łyżek
cukru3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
olejuMasa serwa:1,3 kg
sera zmielonego lub gotowego do serników2,5 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukrupół szklanki
oleju4
żółtka2 opakowania budyniu
śmietankowego2 opakowania
cukru wanilinowegoDodatkowo:4
białka4 łyżki
cukru15 dag wiórek
kokosowychSposób przygotowania:1. Przygotowujemy ciasto kruche: rozpuścić
margarynę i
olej, następnie zagnieść ciasto z podanych składników. Ciasto wychodzi wolne. Wyłożyć blaszkę
ciastem.2. Przygotować masę
serową: utrzeć
cukier z
żółtkami, dodawać stopniowo
olej,
ser, budynie, a na koniec
mleko. Ewentualnie należy rozbić grudki
sera. Masa serowa jest rzadka - i taka właśnie ma być:)3. Ubić
białka, dodać
cukier i
wiórka kokosowe i wymieszać.4. Na kruche ciasto wylać
ser. Podpiec ciasto ok 20 minut, następnie wyłożyć
kokos i piec jeszcze ok 20-30 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO :)