ßßß
250 g margaryny5 żółtek3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 - 4 łyżki mleka600 g wiśni (mniej więcej, mogą być świeże lub mrożone)Margarynę żółtka i cukier ubijamy mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy, a następnie dodajemy do margaryny, cukru i żółtek - dokładnie mieszamy. Gdy trzeba dolewamy mleka, tak aby otrzymać gęstą masę, jednak dającą się bez problemu mieszać łyżką. Ciastko wykładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą i kładziemy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.
Pianka:5 białek1 szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (na 0,5 litra każde)1/2 szklanki oleju
Gdy ciasto już się piecze, możemy ubić białka. Dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż ten się rozpuści. Wtedy wsypujemy budyniowy proszek i mieszamy dokładnie. Na końcu wlewamy olej (u mnie rzepakowy) i mieszamy tylko do połączenia składników, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy pianę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy do jej zrumienienia, czyli w przybliżeniu pół godziny.

