Wykonanie
Większość ciast z kremem jest bardzo słodka. Jeśli nie za bardzo takie ciasta lubicie lub po prostu się wam już przejadło, to najwyższy czas wypróbować ten przepis ! ;) Pomimo, że ciasto jest z masą
krówkową, to słone
orzechy świetnie do niego pasują i te dwa smaki wspaniale się uzupełniają. Niebo w gębie, polecam :DSkładniki: ( na foremkę 40x25 cm)
Biszkopt: ja zawsze robię z tego samego przepisu, zawsze wychodzi:)320g
cukru320g
mąki1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia8
jajekKrem:500 g
serka mascarpone400 ml
śmietany kremówki 30%2 puszki masy krówkowej500g
orzeszków ziemnych solonychPolewa:100 g
czekolady4 łyżki
mlekaBiałka ubić z
cukrem.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cytryną. Dodać do
białek razem z
mąką i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną i posypaną blaszkę i piec do 40 minut w temp. 180 stopni.Ostudzony
biszkopt przekroić na pół. Kremówkę ubić na sztywno, po czym dodawać partiami
serek mascarpone.
Solone orzeszki posiekać za pomocą blendera* , część (według własnego uznania, ja dałam 1/4) dodać do kremu, wymieszać. Masę
krówkową przełożyć do garnuszka, ogrzać krótko na małym ogniu, otrzymując jednolitą masę.Spód ciasta posmarować 1/3 części masy krówkowej, posypać posiekanymi orzeszkami ( ja posypałam 1/4). Następnie nałożyć warstwę kremu i przykryć drugą częścią
biszkoptu. Wierzch ciasta polać pozostałą częścią kajmaku, posypać resztą ( mi została połowa) siekanych orzeszków.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z niewielką ilością
mleka, po czym poleć nią wierzch ciasta tworząc
czekoladowe nitki. Polewa może być, lecz nie musi, ja robiłam bez ;)Smacznego! :)*jeśli nie macie blendera, można użyć maszynki do
mielenia mięsa z odpowiednim wkładem lub moździerza