Wykonanie
Składniki:100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g miękkiego
masła100 g
cukru25 g
wiórków kokosowych2
jajka i 1
żółtko1 łyżka
mioduszczypta mielonej
gałki muszkatołowejObłożenie:1
białko, szczypta
soli50 g
cukru50 g
wiórków kokosowychŁączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
masło,
cukier,
wiórki kokosowe,
jajka i dodatkowe
żółtko,
miód i
gałkę muszkatałową. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieść w formie wyłóżonej papierem do pieczenia. W przełożonym do formy cieście wykonajcie wzdłuż, pośrodku płytkie zagłębienie za pomocą wypukłej strony łyżki.Przygotujcie obłożenie:
białko ubić ze szczyptą
soli, a gdy zostanie lekko podbite, dodawać do niego stopniowo
cukier i ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać wszystko szpatułką lub łyżką. Pianę nałożyć w zagłębienie ciasta, równomiernie rozprowadzić. Ciasto pieczemy w 170°C przez godzinę i 10 minut, aż
beza będzie złociste.