ßßß
SKŁADNIKI:100 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g miękkiego masła100 g cukru25 g wiórków kokosowych2 jajka i 1 żółtko1 łyżka golden syrup lub mioduszczypta mielonej gałki muszkatołowejObłożenie:1 białko, szczypta soli50 g cukru50 g wiórków kokosowychWYKONANIE:Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło, cukier, wiórki kokosowe, jajka i dodatkowe żółtko, golden syrup i gałkę muszkatołową, czyli wszystkie składniki ciasta:) Miksuj je przez 2 minuty do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieść w formie: ja użyłam silikonowej keksówki, takiej jak tutaj, o wymiarach 22x9 cm, której nie trzeba już było natłuszczać, ale jeżeli używacie keksówki metalowej, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W przełożonym do formy cieście wykonajcie wzdłuż, pośrodku płytkie zagłębienie za pomocą wypukłej strony łyżki.Przygotujcie obłożenie: białko ubić ze szczyptą soli, a gdy zostanie lekko podbite, dodawać do niego stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać wszystko szpatułką lub łyżką. Pianę nałożyć w zagłębienie ciasta, równomiernie rozprowadzić. Ciasto pieczemy w 170 °C przez godzinę i 10 minut, aż beza będzie złocista. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy - z tej silikonowej samo wyskakuje:)