Wykonanie
A na blogu znowu ciacho:) W dodatku musiałam piec od razu drugie, bo pierwsze zostało zjedzone jeszcze ciepłe:) Połączenie w cieście słodkiego
kokosa z
gałką muszkatołową świetnie konweniuje z miękkim
bezowym obłożeniem. Ciasto piecze się dość długo i w stosunkowo niewysokiej temperaturze, by
beza odpowiednio się wysuszyła, a wnętrze dopiekło. Podwieczorek o orientalnym smaku - palce lizać!

SKŁADNIKI:100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g miękkiego
masła100 g
cukru25 g
wiórków kokosowych2
jajka i 1
żółtko1 łyżka golden
syrup lub
mioduszczypta mielonej
gałki muszkatołowejObłożenie:1
białko, szczypta
soli50 g
cukru50 g
wiórków kokosowychWYKONANIE:Przesiej do miski
mąkę,
proszek do pieczenia, dodaj
masło,
cukier,
wiórki kokosowe,
jajka i dodatkowe
żółtko, golden
syrup i
gałkę muszkatołową, czyli wszystkie składniki ciasta:) Miksuj je przez 2 minuty do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieść w formie: ja użyłam silikonowej keksówki, takiej jak tutaj, o wymiarach 22x9 cm, której nie trzeba już było natłuszczać, ale jeżeli używacie keksówki metalowej, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W przełożonym do formy cieście wykonajcie wzdłuż, pośrodku płytkie zagłębienie za pomocą wypukłej strony łyżki.Przygotujcie obłożenie:
białko ubić ze szczyptą
soli, a gdy zostanie lekko podbite, dodawać do niego stopniowo
cukier i ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać wszystko szpatułką lub łyżką. Pianę nałożyć w zagłębienie ciasta, równomiernie rozprowadzić. Ciasto pieczemy w 170 °C przez godzinę i 10 minut, aż
beza będzie złocista. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy - z tej silikonowej samo wyskakuje:)