Składniki:1,5 szkl mąki3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szkl oleju1 jajko1/3 szkl mlekaszczypta soli1 szkl borówekKrem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru (można dać więcej)1 opakowanie ŚmietanFix (lub Śnieżka)Wykonanie:Ciasto:W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej mokre składniki: mleko, jajko, olej. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać borówki i wmieszać je do ciasta bardzo delikatnie, tak aby jak najmniej zabarwiły ciasto na fioletowo. Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 180st.Krem:Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy już będzie sztywna, dodać serek (można go zmiękczyć wcześniej widelcem żeby łatwo się połączył ze śmietanką) i delikatnie miksować. Na koniec dodać śmietan-fix lub Śnieżkę i miksować aż krem będzie puszysty.Wystudzone muffinki dekorować według uznania kremem.