ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno - orkiszowe

Bułeczki pszenno - orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Nie pamiętam kiedy piekłam ostatnio bułeczki. Podejrzewam, że przy okazji jakiś domowych burgerów. Te przygotowałam specjalnie z myślą o wycieczce syna. Nie przepada on za ciemnym pieczywem, więc po pozorem "białych" bułek przemyciłam trochę zdrowszego pieczywa. Przepis na bułeczki pochodzi od niezawodnej Patrycji vel Trufli .
Składniki ( u mnie 10 malutkich bułek):
265 g mąki orkiszowej jasnej
55 g mąki pszennej chlebowej
20 g siemienia lnianego
1 1/3 łyżeczki drożdży suszonych
1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
200 ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka soli morskiej
Wykonanie:
Wodę wymieszać z masłem, syropem, drożdżami, siemieniem i solą. Dodać mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto polać olejem i wymieszać tak, aby ciasto wchłonęło olej. Uformować ciasto w kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć misę folią i odstawić na około godzinę do wyrastania (ciasto ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 5 - 10 części (u mnie bułeczki po ok. 55 g). Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Bułeczki posmarować z wierzchu olejem (lub opcjonalnie mlekiem) i piec przez 13 - 17 minut (długość zależy od wielkości bułek). Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Buleczki-pszenno-orkiszowe.html