ßßß
Składniki:ok. 1 ½ kubka mlekakubek płatków owsianych¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki)½ kubka posiekanych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowegoŁyżeczka soli2 rozbełtane jajkaWykonanie:Płatki zalać mlekiem, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę, otręby wymieszane z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać posiekane orzechy i połowę jagód (u mnie pół rozgniecionego banana / pokrojone truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać miodem i posypać pozostałymi owocami.