ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe z gruszką, orzechami i serem roquefort

Muffiny czekoladowe z gruszką, orzechami i serem roquefort

nazwa

Wykonanie

Muffiny piekę bardzo rzadko. Może dlatego, że spośród babeczek preferuję polskie, kruche z kremem i francuskie tartaletki, a może dlatego, że mimo swoich dość sporych możliwości konsumpcyjnych, muffinę jestem w stanie zjeść tylko jedną :-)
Zdecydowany prym w pieczeniu muffin w moim domu wiedzie Córka, która przerobiła już wszelakie smaki i kombinacje. Tym większe było więc jej zaskoczenie, gdy w czekoladowym miąższu trafiła na roquefort. Jako konsumpcyjna tradycjonalistka podziękowała za taką kombinację smakową, za to wyjątkowo zaprzyjaźnił się z nimi mój Małżonek. Słodkości traktuje dość wybiórczo, bo muszą w sobie mieć coś, co zdecydowanie go poruszy. Co sprezentuje mu zaskoczenie. Dziś stał się muffinożercą .
Tradycjonaliści, którzy pominą roquefort, znajdą tutaj wilgotne, pachnące czekoladą ciasto, które długo zachowa świeżość. Ci z Was, którzy lubią niespodziewany akcent słoności słodkich wypieków /ach ten solony karmel ;-)/ otrzymają go we wnętrzu miękkiej, czekoladowej muffiny zaraz obok chrupiących orzechów i słodkich gruszek.
Zanim zaproszę Was na czekoladowe muffiny z gruszką, orzechami włoskimi i serem roquefort, zachęcam do przeczytania wpisu z cyklu Nazewnictwo kulinarne -> O muffinach i cupcakes. Na czym polega różnica?
Polecam też więcej przepisów na: Muffiny, Ciasta i Majówkę
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: czekoladę, gruszkę, orzechy i ser roquefort
przepis na 6 dużych muffin
Składniki:
100 g czekolady
1 gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę - 125 g)
25 g łuskanych orzechów włoskich
50 g sera roquefort
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru demerara
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego
55 ml oleju
50 g czekolady do polania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin.
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Ser roquefort pokroić na 6 słupków.
Przygotować dwie miski. w jednej: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i solą w drugiej: wymieszać roztrzepane jajko, olej, jogurt oraz stopioną i ostudzoną czekoladę
Do miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojoną gruszkę i orzechy oraz pokrojony w kostkę ser, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Ponieważ czekolada zacznie tężeć, czynność wykonajcie szybko.
Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). Pomijam tutaj zasadę wysokości 3/4 foremki - ciasta nakładam dużo i dzięki temu muffina jest potem taka, jaką powinna być . W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopioną czekoladą. Powinna pięknie wypełnić szczeliny na wierzchu muffin :-)
Przepis dodaję do akcji Agnieszki z bloga W kuchni Usagi .
,
Składnik główny:
czekolada,
Składnik główny:
gruszka,
Składnik główny:
orzechy,
Składnik główny:
roquefort,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/przepisy/muffiny-czekoladowe-z-gruszka-orzechami-i-serem-roquefort