Wykonanie
Muffiny piekę bardzo rzadko. Może dlatego, że spośród babeczek preferuję polskie, kruche z kremem i francuskie tartaletki, a może dlatego, że mimo swoich dość sporych możliwości konsumpcyjnych, muffinę jestem w stanie zjeść tylko jedną :-)Zdecydowany prym w pieczeniu muffin w moim domu wiedzie Córka, która przerobiła już wszelakie smaki i kombinacje. Tym większe było więc jej zaskoczenie, gdy w
czekoladowym miąższu trafiła na
roquefort. Jako konsumpcyjna tradycjonalistka podziękowała za taką kombinację
smakową, za to wyjątkowo zaprzyjaźnił się z nimi mój Małżonek. Słodkości traktuje dość wybiórczo, bo muszą w sobie
mieć coś, co zdecydowanie go poruszy. Co sprezentuje mu zaskoczenie. Dziś stał się muffinożercą .Tradycjonaliści, którzy pominą
roquefort, znajdą tutaj wilgotne, pachnące
czekoladą ciasto, które długo zachowa świeżość. Ci z Was, którzy lubią niespodziewany akcent słoności słodkich wypieków /ach ten solony karmel ;-)/ otrzymają go we wnętrzu miękkiej, czekoladowej muffiny zaraz obok chrupiących
orzechów i słodkich
gruszek.Zanim zaproszę Was na
czekoladowe muffiny z
gruszką,
orzechami włoskimi i
serem roquefort, zachęcam do przeczytania wpisu z cyklu Nazewnictwo kulinarne -> O muffinach i cupcakes. Na czym polega różnica?Polecam też więcej przepisów na: Muffiny, Ciasta i MajówkęMoje inne propozycje, w których wykorzystałam:
czekoladę,
gruszkę,
orzechy i
ser roquefortprzepis na 6 dużych muffinSkładniki:100 g
czekolady1
gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę - 125 g)25 g łuskanych
orzechów włoskich50 g
sera roquefort150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
cukru demeraraszczypta
soli2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią1
jajko100 ml
jogurtu naturalnego55 ml
oleju50 g
czekolady do polaniaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin.
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Ser roquefort pokroić na 6 słupków.Przygotować dwie miski. w jednej:
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
cukrem i
solą w drugiej: wymieszać roztrzepane
jajko,
olej,
jogurt oraz stopioną i ostudzoną
czekoladęDo miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojoną
gruszkę i
orzechy oraz pokrojony w kostkę
ser, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez
mąkę. Ponieważ
czekolada zacznie tężeć, czynność wykonajcie szybko.Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). Pomijam tutaj zasadę wysokości 3/4 foremki - ciasta nakładam dużo i dzięki temu muffina jest
potem taka, jaką powinna być . W środek każdej babeczki wcisnąć słupek
sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopioną
czekoladą. Powinna pięknie wypełnić szczeliny na wierzchu muffin :-)Przepis dodaję do akcji Agnieszki z bloga W kuchni Usagi .
,Składnik główny:
czekolada,Składnik główny:
gruszka,Składnik główny:
orzechy,Składnik główny:
roquefort,Rodzaj dania:Ciasto,