Wykonanie
Z poniższej receptury otrzymamy 6 porcji deseru.Składniki na kruche
płatki:35 g
masła35 g
miodu35 g
cukru pudru35 g
mąkiSkładniki na crème brûlée:500 ml
śmietany 36%165 ml
mleka6
żółtek75 g
cukru1
laska waniliiDodatkowo:200 ml
śmietany 36%500 g
truskawek1 opakowanie
lodów waniliowychcukier puder do posypanialistki
mięty do dekoracjiPrzygotowanie:Kruche
płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy z
miodem, dodajemy
cukier puder i
mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Każdy następny "placuszek" układamy w dość sporej odległości od poprzedniego. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjuszado zrumienienia się. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia. Ewentualne nierówności poprawiamy metalową, okrągłą foremką.Crème brûlée:
żółtka ucieramy z
cukrem.
Śmietanę podgrzewamy z
mlekiem i
wanilią, a następnie zalewamy nią masę
żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem (najlepiej silikonowej). Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej
wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni Celsjusza aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą, tą, którą wyrównywaliśmy brzegi kruchych
płatków - wycinamy krążki kremu.Prezentacja: Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym
płatkiem.
Śmietanę ubijamy z odrobiną
cukru pudru i nakładamy, najlepiej przez rękaw cukierniczy na płatek. Przykrywamy drugim
płatkiem.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym
płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy
cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę
loda. Dekorujemy listkiem
mięty.

