Wykonanie
Kruchy, słodki spód, karmelizowane
jabłka i kwaskowy
rabarbar z nutą
wanilii.
Tarta wymaga raczej zdecydowanego koloru, dlatego polecam użycie tych odmian
rabarbaru, które mają czerwone, a nie zielonkawe łodygi. Ponieważ odmiany różnią się również mocą kwaskowatości, w zależności od tego, który
rabarbar użyjecie, trzeba będzie dostosować do niego odpowiednią ilość
cukru.Zmielone na
mąkę migdały możecie użyć opcjonalnie - jeżeli zrezygnujecie z tego składnika, wówczas ilość
cukru należy zwiększyć z 70 g na 100 g. Spód będzie bardziej słodki, ale w towarzystwie
rabarbaru nie grozi ciastu przesłodzenie :-)Spód do tarty piekę zazwyczaj dzień wcześniej, wieczorem. Całkowicie ostudzony nie namoknie od rabarbarowej pulpy, a ciasto zachowuje kruchość również kolejnego dnia od jej nałożenia.Polecam też więcej przepisów na: Ciasta, TartyMoje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto kruche,
rabarbar,
jabłka
(przepis na foremkę do tarty o średnicy 24 cm)Ciasto kruche na tartę z
migadłami:200 g
mąki pszennej100 g
masła70 g
cukru pudru30 g zmielonych
migdałów1 małe
jajkoNadzienie:300 g pokrojonego na kawałki
rabarbaru1 wydrążona
laska wanilii1 łyżka
cukru trzcinowego50-75 ml
wody400 g obranych, i pokrojonych w ósemki
jabłek, twardych i słodkich2 łyżki
cukru1 łyżka
masłaDodatkowo:
cukier puder do posypania
płatki migdałowePrzed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuprzepisy na najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletkiPrzygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać
cukier, zmielone
migdały i schłodzone
masło - dokładnie posiekać nożem na "
kaszę". Dodać całe
jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej, niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać, nadmiar ciasta odciąć. Spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy
groch. Ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym
grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem nadzienia.
Rabarbar włożyć do rondelka, dodać
wodę,
wanilię i
cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy
rabarbar rozpadnie się, a płyn odparuje.Na patelni stopić
masło, ułożyć kawałki
jabłek, posypać
cukrem i smażyć z obu stron, aż nabiorą złotej barwy.Na ostudzone ciasto kruche nałożyć pulpę z
rabarbaru, a następnie
jabłka. Każdy kawałek
jabłka delikatnie wcisnąć w
rabarbarową masę. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po ostudzeniu posypać
płatkami migdałowymi oraz posypać
cukrem pudrem.


,Składnik główny:
rabarbar,Składnik główny:
jabłka,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:
wanilia,Rodzaj dania:Ciasto,