Wykonanie
Plastry soczystego
mięsa z jesiennymi warzywami i smażonymi
jabłkami.Składniki na 3 osoby:3 piersi z
kaczki50 g obranej marchwii50 g obranego
selera50 g obranej
pietruszki60 g obranego
ziemniaka40 g
pora2
jabłka50 g
winogron białych1 łyżka
rodzynek150 ml
oliwy100 g
masła1 łyżeczka
cukru1 łyżka
kminkusólpieprzPrzygotowanie:Piersi
kaczki zamarynować w
oliwie z
kminkiem. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowaniem dania.Obrane warzywa pokroić w równą kostkę.
Por pokroić w
płatki lub paseczki. Warzywa obgotować przez 3 minuty we wrzątku,
por chwilę blanszować. Wszystkie wymieszać i odłożyć.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki.Na patelni smażyć
kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą, aby tłuszcz wytopił się. W trakcie smażenia polewać wytopionym tłuszczem. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Kaczkę można dopiec w piecu. Na drugiej patelni podgrzewać pokrojone w kostkę i zblanszowane warzywa z dodatkiem
winogron. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na trzeciej patelni usmażyć
jabłka: wlać sklarowane
masło, dodać
cukier, a następnie
jabłka i
winogrona.Po usmażeniu
kaczki odstawić
mięso na chwilę, aby odpoczęło, następnie pokroić w plastry. Na talerz wyłożyc warzywa, plastry
mięsa i smażone
jabłka z
rodzynkami. Polać sosem ze smażenia
kaczki.



,Składnik główny:
kaczka,Składnik główny:filet,Składnik główny:
jabłka,Składnik główny:warzywa,Rodzaj dania:
Mięsa,