ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki z jesiennymi warzywami i jabłkiem

Pierś z kaczki z jesiennymi warzywami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Plastry soczystego mięsa z jesiennymi warzywami i smażonymi jabłkami.
Składniki na 3 osoby:
3 piersi z kaczki
50 g obranej marchwii
50 g obranego selera
50 g obranej pietruszki
60 g obranego ziemniaka
40 g pora
2 jabłka
50 g winogron białych
1 łyżka rodzynek
150 ml oliwy
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kminku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piersi kaczki zamarynować w oliwie z kminkiem. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowaniem dania.
Obrane warzywa pokroić w równą kostkę. Por pokroić w płatki lub paseczki. Warzywa obgotować przez 3 minuty we wrzątku, por chwilę blanszować. Wszystkie wymieszać i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
Na patelni smażyć kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą, aby tłuszcz wytopił się. W trakcie smażenia polewać wytopionym tłuszczem. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę można dopiec w piecu. Na drugiej patelni podgrzewać pokrojone w kostkę i zblanszowane warzywa z dodatkiem winogron. Przyprawić solą i pieprzem. Na trzeciej patelni usmażyć jabłka: wlać sklarowane masło, dodać cukier, a następnie jabłka i winogrona.
Po usmażeniu kaczki odstawić mięso na chwilę, aby odpoczęło, następnie pokroić w plastry. Na talerz wyłożyc warzywa, plastry mięsa i smażone jabłka z rodzynkami. Polać sosem ze smażenia kaczki.
,
Składnik główny:
kaczka,
Składnik główny:
filet,
Składnik główny:
jabłka,
Składnik główny:
warzywa,
Rodzaj dania:
Mięsa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/piers-z-kaczki-z-jesiennymi-warzywami-i-jablkiem