ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa warstwowa czyli śledź "pod pierzynką"

Sałatka śledziowa warstwowa czyli śledź "pod pierzynką"

nazwa

Wykonanie

Sałatkę układa się warstwami, sięgając po nią trzeba dostać się aż do dna. Wszystkie składniki należy wymieszać u siebie na talerzu. Sałatka musi się "przegryźć", dlatego trzeba ją przygotować co najmniej kilka godzin wcześniej. U nas w domu od kilku lat pojawia się podczas Świąt Bożego Narodzenia . Zdjęcia pokazują ją zaraz po przyrządzeniu, po kilku godzinach sałatka będzie nieco mniej ładna, gdyż sok z buraków dotrze do niższych warstw. Koniecznie trzeba ją podawać w przezroczystej szklanej salaterce - gdyż tylko wtedy jej warstwy są wyeksponowane. Przepis ten został przeze mnie dopracowany przez te kilka lat, polecam go z pełną odpowiedzialnością :)
Składniki (na dużą salaterkę):
4-6 śledzi - tzw. matiasów [śledzie mają być słone]
2 cebule
2-3 ugotowane buraki (jeśli jest bardzo duży, wystarczy jeden)
2 ugotowane marchewki
3-5 ugotowane ziemniaki (ugotowane w osolonej wodzie)
1-2 ogórki kiszone
2-3 jajka, ugotowane
30 dag sera żółtego
sos:
I-sza opcja: majonez, sól, pieprz
II-ga opcja: słoik [400ml] majonezu, 150g jogurtu naturalnego albo śmietany, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz
Jeżeli wykorzystujemy pierwszą opcję, to najpierw warstwę warzyw w sałatce solimy i pieprzymy, potem dajemy majonez. W przypadku opcji drugiej, nie używamy już osobno przypraw, są one w sosie.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, które mają być ugotowane, gotujemy osobno, marchewka może być z ziemniakami. Buraki, ziemniaki i marchew gotujemy nieobrane, by nie pozbawić ich soku. Obieramy po ostudzeniu.
Ser żółty ścieramy na tarce - na dużych oczkach.
Śledzie moczymy co najmniej 3 godziny w wodzie z niewielką ilością mleka, albo w samym mleku. Odsączamy, kroimy w 1,5 cm plastry.
Resztę składników (w tym jajka) ścieramy na tarce - albo rozdrabniamy w malakserze.
W naczyniu układamy warstwowo: śledzie, dalej cebulę, smarujemy sosem (gdy wybraliśmy wariant I-szy sosu, także solimy i pieprzymy). Na to kładziemy ziemniaki, marchewkę, smarujemy sosem. Następnie ogórki kiszone, buraki, znowu sos. Na koniec posypujemy jajkiem i dajemy warstwę sera żółtego.
Sałatka najlepsza jest po kilku godzinach, albo lepiej całej nocy w lodówce. Z przyjemnością jadłam ją każdego dnia Świąt Bożego Narodzenia. Dla mnie to taka miła odmiana.
___
Inna propozycja śledziowa: śledzie marynowane, w marchewce oraz śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
Zobacz też inne przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie (klik)
Bądź towarzyski, podziel się przepisem!
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2008/12/salatka-sledziowa-warstwowa.html