ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto z jagodami, brzoskwiniami z kruszonką

Drożdżowe ciasto z jagodami, brzoskwiniami z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Już rok temu zbierałyśmy się z Olciakiem do wspólnego pieczenia. Niestety z mojej winy się nie udało. Ale co się odwlecze ... Dlatego w tym roku zmobilizowałam się, zakasałam rękawy i do roboty. Olciak zaproponowała przepis na ciasto, które gościło w 3 wydaniu Weekendowej Cukierni, z małymi, jagodowymi zmianami. Wybór rewelacyjny. A że akurat trafili się goście to jedliśmy dość dużą gromadą i każdemu smakowało. Dziękuję Olciaku za wspaniały wybór i za wspólne pieczenie. Za rok powtórka?
Ciasto:
210 g mąki pszennej
40 g mąki orkiszowej (dałam pszenną)
1 łyżka mleka w proszku (za radą Kuby dałam 4 łyżki zwykłego mleka)
100 g lekko ciepłej wody
25 g cukru
50 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
20 g świeżych drożdży
3 g soli
Nadzienie:
1 puszka brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych owoców)
duża garść jagód
Budyń waniliowy:
1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
350 ml mleka
8 łyżek soku z brzoskwiń
Kruszonka:
75 g masła
75 g cukru brązowego
100 g mąki
1 szczypta soli
50 g płatków migdałów
Sposób wykonania:
Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta - oprócz soli- przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.
Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, od zawrzenia potrzymać na ogniu jeszcze przez ok. pół minuty ciągle mieszając. Dodać 8 łyżek soku z brzoskwiń. Wymieszać i ostudzić. Ja rondelek wstawiłam do naczynia z zimną wodą, żeby długo nie czekać, aż ostygnie.
Wybrać prostokątną blachę, w której będziemy piec ciasto i wysmarować ją wewnątrz masłem. Ciasto położyć na środku i uciskając, rozprowadzić je, by pokryło równo całe dno blachy. Na cieście rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.
Kruszonka
Cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać zimne masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.
Całość posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Drozdzowe-ciasto-z-jagodami-brzoskwiniami-z.html