ßßß
Ciasto:210 g mąki pszennej40 g mąki orkiszowej (dałam pszenną)1 łyżka mleka w proszku (za radą Kuby dałam 4 łyżki zwykłego mleka)100 g lekko ciepłej wody25 g cukru50 g masła rozpuszczonego i wystudzonego20 g świeżych drożdży3 g soliNadzienie:1 puszka brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych owoców)duża garść jagódBudyń waniliowy:1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka350 ml mleka8 łyżek soku z brzoskwińKruszonka:75 g masła75 g cukru brązowego100 g mąki1 szczypta soli50 g płatków migdałówSposób wykonania:Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.Wszystkie składniki ciasta - oprócz soli- przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, od zawrzenia potrzymać na ogniu jeszcze przez ok. pół minuty ciągle mieszając. Dodać 8 łyżek soku z brzoskwiń. Wymieszać i ostudzić. Ja rondelek wstawiłam do naczynia z zimną wodą, żeby długo nie czekać, aż ostygnie.Wybrać prostokątną blachę, w której będziemy piec ciasto i wysmarować ją wewnątrz masłem. Ciasto położyć na środku i uciskając, rozprowadzić je, by pokryło równo całe dno blachy. Na cieście rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.KruszonkaCukier wymieszać z mąką i solą.Dodać zimne masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.Dodać płatki migdałowe.Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.Całość posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.
/wydrukuj przepis/