Wykonanie
Już rok temu zbierałyśmy się z Olciakiem do wspólnego pieczenia. Niestety z mojej
winy się nie udało. Ale co się odwlecze ... Dlatego w tym roku zmobilizowałam się, zakasałam rękawy i do roboty. Olciak zaproponowała przepis na ciasto, które gościło w 3 wydaniu Weekendowej
Cukierni, z małymi, jagodowymi zmianami. Wybór rewelacyjny. A że akurat trafili się goście to jedliśmy dość dużą gromadą i każdemu smakowało. Dziękuję Olciaku za wspaniały wybór i za wspólne pieczenie. Za rok powtórka?
Ciasto:210 g
mąki pszennej40 g
mąki orkiszowej (dałam pszenną)1 łyżka
mleka w proszku (za radą
Kuby dałam 4 łyżki zwykłego
mleka)100 g lekko ciepłej
wody25 g
cukru50 g
masła rozpuszczonego i wystudzonego20 g świeżych
drożdży3 g
soliNadzienie:1 puszka
brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych
owoców)duża garść
jagódBudyń waniliowy:1
budyń waniliowy w proszku taki na 500ml
mleka350 ml
mleka8 łyżek
soku z brzoskwińKruszonka:75 g
masła75 g
cukru brązowego100 g
mąki1 szczypta
soli50 g
płatków migdałówSposób wykonania:Rozpuścić
masło i odstawić do ostygnięcia.
Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać
drożdże i wymieszać.Wszystkie składniki ciasta - oprócz
soli- przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml
mleka, od zawrzenia potrzymać na ogniu jeszcze przez ok. pół minuty ciągle mieszając. Dodać 8 łyżek
soku z brzoskwiń. Wymieszać i ostudzić. Ja rondelek wstawiłam do naczynia z zimną
wodą, żeby długo nie czekać, aż ostygnie.Wybrać prostokątną blachę, w której będziemy piec ciasto i wysmarować ją wewnątrz
masłem. Ciasto położyć na środku i uciskając, rozprowadzić je, by pokryło równo całe dno blachy. Na cieście rozsmarować
budyń i zostawić na 30 min.Kruszonka
Cukier wymieszać z
mąką i
solą.Dodać zimne
masło w małych kawałkach i wygniatać, aż
zrobi się kruszonka.Dodać
płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.Całość posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.
/wydrukuj przepis/