ßßß Cookit - przepis na Ciasto drozdzowe z brzoskwiniami i kruszonka

Ciasto drozdzowe z brzoskwiniami i kruszonka

nazwa

Wykonanie

...czyli, prowiant do kajaka cz. 2
Miałam przeczucie (słuszne zresztą :)), że drożdżówki z jagodami zostaną rozpracowane w błyskawicznym tempie, zatem, żeby głodem nie przymierać, trzeba było przygotować coś więcej. ;) Nie wiem dlaczego, ale kajakowanie kojarzy mi się wyłącznie drożdżowo, a pierwsze drożdżowe na liście to właśnie to, z którejś z minionych Weekendowych Cukierni.
Przy okazji dołączam przepis do brzoskwiniowej akcji.
210 g mąki pszennej
40 g mąki orkiszowej (dałam mąkę pszenną)
łyżka mleka w proszku
100 g wody
25 g cukru
50 g masła
20 g świeżych drożdży
3 g soli
puszka brzoskwiń ok. 850 g (450 g samych owoców)
budyń waniliowy w proszku (na 500ml mleka)
350 ml mleka
8 łyżek soku z brzoskwiń
75 g masła
75 g cukru brązowego
100 g mąki
szczypta soli
50 g płatków migdałów
Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 minut. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń, wymieszać. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.
Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Dodać płatki migdałowe. Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonka.
Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/08/Ciasto-drozdzowe-z-brzoskwiniami-i-kruszonka.html