ßßß
210 g mąki pszennej40 g mąki orkiszowej (dałam mąkę pszenną)łyżka mleka w proszku100 g wody25 g cukru50 g masła20 g świeżych drożdży3 g solipuszka brzoskwiń ok. 850 g (450 g samych owoców)budyń waniliowy w proszku (na 500ml mleka)350 ml mleka8 łyżek soku z brzoskwiń75 g masła75 g cukru brązowego100 g mąkiszczypta soli50 g płatków migdałówMleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 minut. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń, wymieszać. Ostudzić.Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką i solą.Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Dodać płatki migdałowe. Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonka.Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 200 stopni.Smacznego!