ßßß
Miękki domowy chlebek tostowy. Jest dużo bardziej sycący niż ten nadmuchany ze sklepu. Myślałam, że za bardzo go spiekłam, mimo że w połowie pieczenia przykryłam go folią aluminiową. Skórka wydawała bardzo twarda. Jednak w miarę stygnięcia wierzch stawał się coraz bardziej miękki.Składnikimąka pszenna, 810 gramletnia woda, 450 mililitrówświeże drożdże, 30 gramrozpuszczone masło, 2 łyżkimleko w proszku, 2 łyżkisól, 3 łyżeczkicukier, 2 łyżeczkijajko + łyżka mleka do smarowaniaSposób przygotowania1. Drożdże, cukier i 2 łyżeczki mąki rozpuścić w 150 ml letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.2. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.3. Jeszcze raz delikatnie wyrobić. Uformować bochenek. Przełożyć do foremki (12×35 cm) wysmarowanej olejem. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.4. Chleb posmarować jajkiem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z kilkoma kostkami lodu. Piec w piekarniku (funkcja góra-dól) rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.пластиковые окна минск