Wykonanie
Miękki domowy chlebek tostowy. Jest dużo bardziej sycący niż ten nadmuchany ze sklepu. Myślałam, że za bardzo go spiekłam, mimo że w połowie pieczenia przykryłam go folią aluminiową. Skórka wydawała bardzo twarda. Jednak w miarę stygnięcia wierzch stawał się coraz bardziej miękki.Składniki
mąka pszenna, 810 gramletnia
woda, 450 mililitrówświeże
drożdże, 30 gramrozpuszczone
masło, 2 łyżki
mleko w proszku, 2 łyżki
sól, 3 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki
jajko + łyżka
mleka do smarowaniaSposób przygotowania1.
Drożdże,
cukier i 2 łyżeczki
mąki rozpuścić w 150 ml letniej
wody. Odstawić do wyrośnięcia.2. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.3. Jeszcze raz delikatnie wyrobić. Uformować bochenek. Przełożyć do foremki (12×35 cm) wysmarowanej
olejem. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.4.
Chleb posmarować
jajkiem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z kilkoma kostkami
lodu. Piec w piekarniku (funkcja góra-dól) rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.пластиковые окна минск