Wykonanie
I kolejny wypiek sprzed kilku dni..były
bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości...
500 g
mąki pszennej230 g
wody1
jajko40 g miękkiego
masła31 g
cukru11 g
soli8 g suchych
drożdży lub 16 g świeżych26 g
mleka w proszkuDodatkowo1
jajko1 łyżka
mlekaWszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto robiłam w misce Tupperware]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść.Rozwałkować, pokroić na paski, uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.
Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.