ßßß Cookit - przepis na Dodatkowo

Dodatkowo

nazwa

Wykonanie

I kolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości...
500 g mąki pszennej
230 g wody
1 jajko
40 g miękkiego masła
31 g cukru
11 g soli
8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
26 g mleka w proszku
Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto robiłam w misce Tupperware]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść.Rozwałkować, pokroić na paski, uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/10/kostki-drozdzowe.html