Ostatnio mam fazę na wypieki owsiane. Więc kiedy zobaczyłam u Ireny i Andrzeja te ciasteczka wiedziałam, że szybko u mne zagoszczą. Dokonałam małej zmiany: zamiast groszkówczekoladowych dałam żurawinę i to był wspaniały (i chyba zdrowszy) pomysł.SKŁADNIKI:pół szklanki rozgniecionego bananapół szklanki brązowego cukru1/4 szklanki miękkiego masła1/4 szklanki cukru pudru1łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko1 i 1/4 szklanki mąki2 szklanki płatków owsianych1 łyżeczka sody oczyszczonejpół łyżeczki solipół szklanki półsłodkich czekoladowychgroszków (nie dałam)1/4 szklanki suszonej żurawinyWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać 5 pierwszych składników i ubić mikserem. Dodać jajko i ubić na gładką masę. Wymieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, płatkami oraz solą. Dodać do masy bananowej. Ubijać mikserem do dokładnego połączenia. Dodać groszkiczekoladowe (żurawinę). Wymieszać. Masę nakładać łyżką na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Formować ciastka o średnicy 5 cm. Piec 18 minut lub do zezłocenia./wydrukuj przepis/