ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

To moje siódme bananowe ciasto na blogu! Tak, nie ma co ukrywać, lubię bananowe ciasta. Ten przepis na chlebek bananowy, autorstwa Sophie Dahl, widziałam już na niejednym blogu, choć w wersji ze zmniejszoną ilością cukru. Sophie Dahl cukru się nie boi, jak widać, a ciasto choć słodkie(ale nie za słodkie) jest pyszne. Błyskawiczne i bardzo łatwe do zrobienia. Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika.
Polecam też inne, równie pyszne, bananowe ciasta:
Ciasto marchewkowo-bananowe
Dwukolorowe ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-bananowe
Karaibski chlebek-bananowy
Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką
75 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczania
4 dojrzałe banany, rozgniecione
200 g(1 szklanka) brązowego cukru(soft brown)
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
szczypta soli
170 g(1 1/2 szklanki) mąki
Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23 na 13 cm.
Rozgniecione banany umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy sodę i sól. Na koniec mieszamy z mąka. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Przepis z książki Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/09/chlebek-bananowy-wg-sophie-dahl.html