Wykonanie
To moje siódme
bananowe ciasto na blogu! Tak, nie ma co ukrywać, lubię
bananowe ciasta. Ten przepis na chlebek
bananowy, autorstwa Sophie Dahl, widziałam już na niejednym blogu, choć w wersji ze zmniejszoną ilością
cukru. Sophie Dahl
cukru się nie boi, jak widać, a ciasto choć słodkie(ale nie za słodkie) jest pyszne. Błyskawiczne i bardzo łatwe do zrobienia. Jak każde
bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika.

Polecam też inne, równie pyszne,
bananowe ciasta:Ciasto
marchewkowo-
bananoweDwukolorowe ciasto
bananoweCiasto
czekoladowo-
bananoweKaraibski chlebek-
bananowyCiasto
czekoladowo-
bananowe z kruszonką75 g miękkiego
masła, plus dodatkowo do natłuszczania4 dojrzałe
banany, rozgniecione200 g(1 szklanka)
brązowego cukru(soft brown)1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sodyszczypta
soli170 g(1 1/2 szklanki)
mąkiPiekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23 na 13 cm.Rozgniecione
banany umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z
masłem,
cukrem,
jajkiem i ekstraktem z
wanilii. Dodajemy
sodę i
sól. Na koniec mieszamy z
mąka. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.Przepis z książki Sophie Dahl "
Miss Dahl's voluptuous delights"