Wykonanie
* na zdjęciu
kurczak przyprawiony domową
mieszanką przyprawOpis :
Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego
Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym
kurczakiem mojego
Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z
kurczaka.Smażonego
kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego
kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej.Mój
kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości
wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie
kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak
mięsa wieprzowego.
Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 6 porcjiSkładniki Podstawowe :1 duży
kurczak (1,7-2 kg)
margaryna do smażeniagotowa
przyprawa do mięsa Knorr lub
mieszanka przypraw:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany, słodka i
ostra papryka,
majeranek,
oregano,
bazyliawoda (2*150 ml)Składniki Na Sos :300 + 200 ml
wody3 łyżki
mąki pszennejsólsłodka
czerwona paprykaPrzygotowanie :
Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem
piersi z kurczaka, pozostała część
piersi z kurczaka podzielona na 2 części).Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Usmażyć
kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.Wlać 150 ml
wody.
Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy
woda prawie całkowicie wyparuje i
mięso pokryje glazura z
wywaru.
Mięso zalać drugą porcją
wody.Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę
mięsa.
Przygotowanie Sosu :
Mięso zalać 300. ml
wody.Doprowadzić do zagotowania.W drugiej części
wody, czyli 200 ml rozmieszać
mąkę.Wyciągnąć
mięso z
wywaru.Mieszankę
wody z
mąką wlać do
wywaru mięsnego.Mieszać, aż przestanie gęstnieć.Doprawić
solą i
słodką papryką.