ßßß
* na zdjęciu kurczak przyprawiony domową mieszanką przyprawOpis : Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym kurczakiem mojego Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z kurczaka.Smażonego kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej.Mój kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak mięsa wieprzowego. Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 6 porcjiSkładniki Podstawowe :1 duży kurczak (1,7-2 kg)margaryna do smażeniagotowa przyprawa do mięsa Knorr lub mieszanka przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano, bazyliawoda (2*150 ml)Składniki Na Sos :300 + 200 ml wody3 łyżki mąki pszennejsólsłodka czerwona paprykaPrzygotowanie :Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem piersi z kurczaka, pozostała część piersi z kurczaka podzielona na 2 części).Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Usmażyć kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.Wlać 150 ml wody.Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy woda prawie całkowicie wyparuje i mięso pokryje glazura z wywaru.Mięso zalać drugą porcją wody.Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę mięsa.
Przygotowanie Sosu :Mięso zalać 300. ml wody.Doprowadzić do zagotowania.W drugiej części wody, czyli 200 ml rozmieszać mąkę.Wyciągnąć mięso z wywaru.Mieszankę wody z mąką wlać do wywaru mięsnego.Mieszać, aż przestanie gęstnieć.Doprawić solą i słodką papryką.