ßßß Cookit - przepis na Kurczak Niedzielny - Smażony

Kurczak Niedzielny - Smażony

nazwa

Wykonanie

* na zdjęciu kurczak przyprawiony domową mieszanką przypraw
Opis : Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym kurczakiem mojego Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z kurczaka.
Smażonego kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej.
Mój kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak mięsa wieprzowego. Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : ok. 6 porcji
Składniki Podstawowe :
1 duży kurczak (1,7-2 kg)
margaryna do smażenia
gotowa przyprawa do mięsa Knorr lub mieszanka przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano, bazylia
woda (2*150 ml)
Składniki Na Sos :
300 + 200 ml wody
3 łyżki mąki pszennej
sól
słodka czerwona papryka
Przygotowanie :
Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem piersi z kurczaka, pozostała część piersi z kurczaka podzielona na 2 części).
Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Usmażyć kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.
Wlać 150 ml wody.
Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy woda prawie całkowicie wyparuje i mięso pokryje glazura z wywaru.
Mięso zalać drugą porcją wody.
Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę mięsa.
Przygotowanie Sosu :
Mięso zalać 300. ml wody.
Doprowadzić do zagotowania.
W drugiej części wody, czyli 200 ml rozmieszać mąkę.
Wyciągnąć mięso z wywaru.
Mieszankę wody z mąką wlać do wywaru mięsnego.
Mieszać, aż przestanie gęstnieć.
Doprawić solą i słodką papryką.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/kurczak-niedzielny-smazony.html