Wykonanie
Tak jak obiecałam, oto i one - NACHOSY! Łatwe do przygotowania samemu, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. Może nie wyglądają jak te sklepowe, jednak w smaku są bardzo dobre :) Robiłam je po raz trzeci, za każdym razem inaczej wycinając "trójkąty" :D Dzisiaj postanowiłam użyć linijki, żeby były w miarę równe. Podałam do nich prosty sos z
ketchupu i
majonezu, jednak polecam Wam zrobić guacamole, które pojawiło się ostatnio na blogu.Zniknęło mi pare zdjęć z aparatu *smuteczek*
Składniki:ok. pół szklanki (60 g)
mąki kukurydzianej; 0,60złok. 1/4 szklanki (40 g)
mąki pszennej; 0,10złok. 1/4 szklanki (50 ml) gorącej
wodysól1 płaska łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki; 0,20zł1 łyżeczka
oregano; 0,30złCzas przygotowania: 30-40 min.Koszt: 1,20zł1. Do miski wsypujemy obie
mąki. Następnie dodajemy
oregano,
paprykę oraz niewielką ilość
soli, mieszamy dokładnie.
2. Dolewamy
wody i łączymy masę ręką, jeśli składniki nie połączą się, dodajemy jeszcze odrobinę
wody.
3. Przekładamy ciasto na posypany
mąką blat i zagniatamy przez chwilę aż stanie się gładkie.
4. Znowu obsypujemy blat
mąką, spłaszczamy kulę i rozwałkowujemy ją dość cienko.
5. Wycinamy trójkąty, kładziemy je na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż staną się chrupkie. (po wycięciu trójkątów posmarowałam ciasto odrobiną
oliwy i posypałam
solą, nie dodawałam jej wcześniej do ciasta)
foteczki z trójkącikami niestety gdzieś mi zniknęły :c6. Podajemy z ulubionym sosem (polecam guacamole) ;)
Inspiracja: tutajPS: Przepis ten dedykuję Stasiowi xD