Wykonanie

Opis : Bardzo smaczne danie, które powtórzę jeszcze nie jeden raz.Brak w nim ciężkiego sosu, więc jest jak najbardziej lekkostrawne.
Szpinak i
krewetki nie mogły spotkać się ze sobą w innym duecie niż ten.
Śmietana odgrywa równie ważna rolę, bo bez niej wszystkie dodatki miałyby surowy smak bez wyrazu. Danie jest zachowane w lekkiej kwaskowej nucie z lekkim akcentem
gałki muszkatałowej.Szczerze polecam i ręczę, że danie Wam zasmakuje.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 2-3 porcjeSkładniki :200 g
makaronu spaghetti1 łyżka
masła1 łyżka
oleju2 duże ząbki
czosnku200 g
krewetek (najlepiej king lub large) + kilka na talerz do ozdoby200 g
szpinaku (ja miałam mrożony)sok wyciśnięty z 0,5
cytryny4 łyżki gęstej
śmietany 18%2 łyżeczki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
gałki muszkatałowejsólpieprzser żółty do posypania (najlepiej
mozarella lub
parmezan)Przygotowanie :Zagotować
wodę na
makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
Między czasie w większym rondlu/patelni z głębszym dnem rozgrzać
masło i
olej.Dodać 2 posiekane drobno ząbki
czosnku.Dodać rozmrożone lub świeże
krewetki.Smażyć ok. 1-2 min. na średnim płomieniu, często mieszając.Dodać
szpinak.Wlać
sok z cytryny.Dodac
śmietanę.Opruszyć po całości
mąką.Wszystko dokładnie wymieszać.Smażyć bez przykrycia do momentu, kiedy nadmiar płynów wyparuje, a sos osiągnie bardziej gęstą konsystencję niż płynną.Doprawić
solą i
pieprzem.Dodać
gałkę muszkatałową.Dokładnie wymieszać.Do rondla dodać
makaron.Wymieszać wszystko, aby całość równomiernie się rozłożyła.Podawać z przesmażonymi mocno na
maśle krewetkami i posypane
serem żółtym.