ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Z Krewetkami I Szpinakiem

Spaghetti Z Krewetkami I Szpinakiem

Wykonanie

Opis : Bardzo smaczne danie, które powtórzę jeszcze nie jeden raz.
Brak w nim ciężkiego sosu, więc jest jak najbardziej lekkostrawne.
Szpinak i krewetki nie mogły spotkać się ze sobą w innym duecie niż ten. Śmietana odgrywa równie ważna rolę, bo bez niej wszystkie dodatki miałyby surowy smak bez wyrazu. Danie jest zachowane w lekkiej kwaskowej nucie z lekkim akcentem gałki muszkatałowej.
Szczerze polecam i ręczę, że danie Wam zasmakuje.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 2-3 porcje
Składniki :
200 g makaronu spaghetti
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 duże ząbki czosnku
200 g krewetek (najlepiej king lub large) + kilka na talerz do ozdoby
200 g szpinaku (ja miałam mrożony)
sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól
pieprz
ser żółty do posypania (najlepiej mozarella lub parmezan)
Przygotowanie :
Zagotować wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
Między czasie w większym rondlu/patelni z głębszym dnem rozgrzać masło i olej.
Dodać 2 posiekane drobno ząbki czosnku.
Dodać rozmrożone lub świeże krewetki.
Smażyć ok. 1-2 min. na średnim płomieniu, często mieszając.
Dodać szpinak.
Wlać sok z cytryny.
Dodac śmietanę.
Opruszyć po całości mąką.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć bez przykrycia do momentu, kiedy nadmiar płynów wyparuje, a sos osiągnie bardziej gęstą konsystencję niż płynną.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać gałkę muszkatałową.
Dokładnie wymieszać.
Do rondla dodać makaron.
Wymieszać wszystko, aby całość równomiernie się rozłożyła.
Podawać z przesmażonymi mocno na maśle krewetkami i posypane serem żółtym.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/spaghetti-z-krewetkami-i-szpinakiem_02.html