Wykonanie
SkładnikiCiasto
jogurtowe:1 kubeczek* (150 g) pełnotłuszczowego
jogurtu naturalnego.3 kubeczki
mąki2 kubeczki
cukru1 kubeczek
oleju roślinnego4
jaja, oddzielnie
żółtka od
białek1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego lub 1 saszetka
cukru migdałowego (można je pominąć)2 łyżeczki
proszku do pieczeniamorele, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
cukier puder do posypaniaMigdałowa kruszonka:1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów1/2 szklanki
cukruPrzygotowaniePrzygotować
migdałową kruszonkę:
masło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Morele pokroić na połówki i wypestkować.Przygotować ciasto
jogurtowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z
żółtkami,
cukrem, ekstraktem
migdałowym lub
cukrem migdałowym,
olejem,
jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z
mąką przesianą razem z
proszkiem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, ułożyć połówki
moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy
owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem.Wskazówki* umyj kubeczek po
jogurcie i używaj go do odmierzania składników
