ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto jogurtowe:
1 kubeczek* (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1 saszetka cukru migdałowego (można je pominąć)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
morele, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
cukier puder do posypania
Migdałowa kruszonka:
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
Przygotować migdałową kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Morele pokroić na połówki i wypestkować.
Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, ekstraktem migdałowym lub cukrem migdałowym, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wskazówki
* umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania składników
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/morele/ciasto_z_morelami/przepis.html