Wykonanie
SkładnikiSpód:125 g kruchych
ciastek (np. z kawałkami ciemnej
czekolady typu Amerykanki)50 g
mlecznej czekoladyMasa:2 dojrzałe
mango1/2 szklanki
cukru1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego500 g
twarogu sernikowego (lub pół na pół z
jogurtem greckim lub tylko
jogurt grecki)2 łyżki
soku z limonkiopcjonalnie: 3 łyżki
likieru Passoa lub
Malibu2 i 1/2 łyżki stołowej
żelatynyWierzch:2 dojrzałe
mangokawałek
owocu granatu1/2 łyżki stołowej
żelatyny1/3 szklanki soku z
pomarańczy2 łyżki
cukruPrzygotowanieSpód:
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną
mleczną czekoladą. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni, nie ugniatać.Masa:Trzy
mango obrać, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Odłożyć 1/3 musu (na wierzch), resztę wymieszać z
cukrem. Następnie dodać
mleko kokosowe i roztrzepać ubijaczką (trzepaczką, rózgą). Dodać
twaróg lub
jogurt i znów roztrzepać energicznie trzepaczką na gładką masę. Wymieszać z
sokiem z limonki i
likierem jeśli używamy. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby dosłodzić.Masę połączyć z
żelatyną: najpierw namoczyć ją przez 10 minut w metalowym garnuszku w 3 łyżkach zimnej
wody, następnie podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Garnuszek z
żelatyną przestudzić (można wstawić na chwilę do zimnej
wody). Do płynnej
żelatyny dodawać po łyżce masę sernikową za każdym razem mieszając (w
sumie dodać około 6 - 7 łyżek masy), dopiero taką zahartowaną
żelatynę można wlać do masy i wymieszać (w ten sposób nie pojawią się grudki).Masę wyłożyć łyżką na spód z
ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Pozostałe
mango obrać, pokroić i położyć na wierzchu delikatnie wciskając w masę. To samo zrobić z
granatem. Polać
galaretką z odłożonego puree z
mango:
żelatynę namoczyć w 3 łyżkach
wody i rozpuścić jak powyżej dodając sok z
pomarańczy. Połączyć z odłożonym puree z
mango i
cukrem (jeśli
galaretka będzie za gęsta można dodać trochę więcej soku z
pomarańczy).
Galaretkę wyłożyć łyżką na
owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
