ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno MANGO LASSI

Sernik na zimno MANGO LASSI

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
125 g kruchych ciastek (np. z kawałkami ciemnej czekolady typu Amerykanki)
50 g mlecznej czekolady
Masa:
2 dojrzałe mango
1/2 szklanki cukru
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
500 g twarogu sernikowego (lub pół na pół z jogurtem greckim lub tylko jogurt grecki)
2 łyżki soku z limonki
opcjonalnie: 3 łyżki likieru Passoa lub Malibu
2 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny
Wierzch:
2 dojrzałe mango
kawałek owocu granatu
1/2 łyżki stołowej żelatyny
1/3 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni, nie ugniatać.
Masa:
Trzy mango obrać, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Odłożyć 1/3 musu (na wierzch), resztę wymieszać z cukrem. Następnie dodać mleko kokosowe i roztrzepać ubijaczką (trzepaczką, rózgą). Dodać twaróg lub jogurt i znów roztrzepać energicznie trzepaczką na gładką masę. Wymieszać z sokiem z limonki i likierem jeśli używamy. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby dosłodzić.
Masę połączyć z żelatyną: najpierw namoczyć ją przez 10 minut w metalowym garnuszku w 3 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnuszek z żelatyną przestudzić (można wstawić na chwilę do zimnej wody). Do płynnej żelatyny dodawać po łyżce masę sernikową za każdym razem mieszając (w sumie dodać około 6 - 7 łyżek masy), dopiero taką zahartowaną żelatynę można wlać do masy i wymieszać (w ten sposób nie pojawią się grudki).
Masę wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Pozostałe mango obrać, pokroić i położyć na wierzchu delikatnie wciskając w masę. To samo zrobić z granatem. Polać galaretką z odłożonego puree z mango: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić jak powyżej dodając sok z pomarańczy. Połączyć z odłożonym puree z mango i cukrem (jeśli galaretka będzie za gęsta można dodać trochę więcej soku z pomarańczy). Galaretkę wyłożyć łyżką na owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/sernik_mango_na_zimno/przepis.html